Ударите срещу Ивицата Газа продължиха и през нощта. В ранните часове

...
Ударите срещу Ивицата Газа продължиха и през нощта. В ранните часове
Коментари Харесай

Ударите срещу Ивицата Газа продължиха през цялата нощ

У дарите против Ивицата Газа продължиха и през нощта.  В ранните часове на деня над територията се издигна дим. Почти на никое място няма ток поради повреди по инфраструктурата. Районът е под цялостна обсада и са спрени всички доставки на храна, вода и горива. Не е ясно дали може да бъде реализиран мир.

Високопоставен представител на „ Хамас ” съобщи, че групировката е подготвена да води договаряния за преустановяване на огъня, защото са " изпълнили задачите си ". По-късно обаче бойците заплашиха, че ще стартират да екзекутират заложници, в случай че ответният огън не бъде преустановен.

Сегашните бомбардировки на Газа са единствено началото, съобщи израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, без да прецизира дали ще последва сухопътна инвазия.

Той добави, че Израел ще направи всичко допустимо, с цел да освободи пленниците, държани в Газа, само че предизвести, че за Израел предстоят " тежки дни ", които евентуално ще слагат началото на спор, чийто край може да отнеме седмици или даже повече.

" Това, което Израел ще направи през идващите няколко дни с Хамас, ще отеква десетилетия наред ", съобщи Нетаняху.

Според него в Израел към момента има някои палестински бойци.

Той също по този начин прикани за сформиране на съдружно държавно управление с опозицията.

Броят на починалите набъбна до 900 души в Израел, който нанесе унищожителни удари по цели в Газа и усили броя на починалите там до 687 души.

Израел заяви, че е призовал 300 000 резервисти за акцията си " Swords of Iron ". Конвои от камиони придвижват танкове към южната част на страната, където силите на Израел се пробват да изтласкат бойците на Хамас от завзетите градове.

Либи Вайс, говорителка на израелските военни, съобщи, че някои бойци на Хамас " сега към момента са там ".

Министърът на защитата Йоав Галант съобщи, че Израел ще наложи " цялостна блокада " на от дълго време блокирания анклав и акцентира какво значи това за неговите 2,3 млн. души: " Няма електричество, няма храна, няма вода, няма газ - всичко е затворено. "

Генералният секретар на Организацията на обединените народи Антонио Гутериш предизвести, че това ще утежни така и така тежкото филантропично състояние в Газа, което в този момент " ще се утежни експоненциално ", сподели той.

Палестинците в крайбрежната територия се приготвят за масирана израелска сухопътна офанзива, целяща да разгроми Хамас и да освободи заложниците.

Лидерите на Съединени американски щати, Франция, Германия, Италия и Англия дадоха обещание в взаимно изказване да " поддържат Израел в напъните му да се отбрани " след изненадващите офанзиви на групировката Хамас.

Те прибавиха, че " признават законните желания на палестинския народ ", само че обявиха, че " Хамас не предлага нищо за палестинския народ, с изключение на повече гнет и кръвопролития ", в изказването, оповестено от Белия дом.

Те приканиха Иран " да не популяризира спора оттатък Газа ".

" Освен това призоваваме други екстремистки групи и всяка страна, която може да се опита да се възползва от тази обстановка, и по-специално Иран, да не се пробват да употребяват тази обстановка за други цели или да популяризират спора отвън Газа ", се споделя в взаимното изказване.

Европейският съюз настрана спря заплащанията на помощта за развиване на палестинците в размерна 691 милиона евро, разгласи европейският комисар по разширението и политиката на съседство Оливер Вархей.

„ Всички заплащания са прекратени неотложно. Всички нови бюджетни оферти, в това число за 2023 година - отсрочени до второ разпореждане. Цялостна оценка на целия финансов портфейл “, съобщи той.

Вархей уточни, че актуалната стратегия за помощ за развиване възлиза на 691 млн. евро, без да дава повече детайлности.

Испания не се съгласи с решението на Европейския съюз да спре помощта.

" Министърът на външните работи Хосе Мануел Албарес се обади на европейския комисар Оливер Вархей, с цел да каже, че не е склонен с това решение ", съобщи испанското външно министерство, като добави, че Албарес е призовал това да бъде разисквано на срещата на европейските външни министри във вторник.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прикани Израел да не нападна " безсистемно " цивилни жители във войната си с бойците на Хамас в Газа.

Но Ердоган насочи и премерена рецензия към Хамас и прикани двете страни да съблюдават " етиката " на войната.

Ердоган е споделил по телефона на израелския президент Исаак Херцог, че " груповото и безсистемно нанасяне на щета на популацията на Газа ще усили още повече страданията и спиралата на насилието в района ", оповестиха от канцеларията на Ердоган.

Ердоган горещо поддържа палестинската идея и се застъпва за двудържавно решение на израелско-палестинския спор.

На конференция след съвещанието на кабинета турският водач съобщи, че също по този начин желае да се прекратят ракетните набези против израелски градове " и нападенията против израелски цивилни ".

" Искаме от Израел да приключи бомбардировките на палестинската територия, а от палестинците - да спрат издевателството над израелските цивилни селища ", сподели той.

" Войната би трябвало да има и избрана нравственос. Страните би трябвало да ги съблюдават. "

В умозаключение Ердоган удостовери предлагането си да помогне за ходатайство за преустановяване на насилието, " в случай че бъде помолен ".

Съединените щати не възнамеряват да се включат с военна мощ в спора.

" Нямаме желание да слагаме американски ботуши на земята ", съобщи пред кореспонденти представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, като въпреки всичко добави, че президентът Джо Байдън " постоянно ще се твърди, че пазиме и отстояваме ползите на нашата национална сигурност ".

Байдън съобщи, че Хамас евентуално държи американци като заложници след изненадващата офанзива против Израел. Той добави, че американски чиновници работят с Израел по " напъните за връщане на заложниците ".

Най-малко 11 американски жители са измежду починалите при " сърцераздирателните " офанзиви, сподели Байдън в изказване и добави, че " сигурността на американските жители - без значение дали вкъщи или в чужбина - е мой главен приоритет като президент ".

" Въпреки че към момента работим за удостоверение, считаме, че е евентуално американски жители да са измежду арестуваните от Хамас ", съобщи Байдън в изказване след среща с екипа си по национална сигурност в Белия дом.

" Разпоредих на екипа си да работи с израелските си сътрудници по всеки аспект на заложническата рецесия, в това число да обменя разследваща информация и да изпрати специалисти от цялото държавно управление на Съединените щати, които да се съветват и поучават израелските сътрудници по отношение на напъните за възобновяване на заложниците. "

Байдън съобщи, че доста от 11-те американски жители, убити при офанзивите през уикенда, са " намерили втори дом в Израел ".

" Сърцето ми е покрай всяко семейство, наранено от ужасните събития през последните няколко дни ", добави той.

Хамас отвлече към 150 заложници и заплаши, че ще ги убие, в случай че израелските въздушни удари продължат да " целят " жителите на Газа без предизвестие.

Високопоставен чиновник на защитата на Съединени американски щати също предизвести ливанската формация Хизбула да не взема " неправилно решение " за разкриване на втори фронт против Израел.

" Дълбоко сме обезпокоени от това, че Хизбула ще вземе неправилно решение и ще избере да отвори втори фронт на този спор ", съобщи служителят пред публицисти.

Една от аргументите, заради които Вашингтон изпрати ударна група самолетоносачи в Източното Средиземноморие, е да даде знак, че подкрепяните от Иран групировки като Хизбула не би трябвало да " слагат под въпрос уговорката на държавното управление на Съединени американски щати да поддържа отбраната на Израел ", съобщи служителят.

Израел и Хизбула към този момент обмениха огън през тази седмица, само че не стигнаха до опустошителната пълномащабна война, която водиха през 2006 година - повтаряне на тази война би принудило израелската войска да се бори на два фронта, което ще изтощи силите ѝ.

Хизбула заяви, че израелски удари са умъртвили трима нейни членове, след което е атакувала две израелски казарми.

Високопоставеният чиновник на защитата съпостави офанзивите на Хамас през уикенда с известната грубост на джихадистката формация " Ислямска страна ", която е известна с абревиатурата ИДИЛ.

" Това е свирепост на равнището на ИДИЛ, която сме виждали да се прави против израелски цивилни жители - изгорени до основи къщи, избити младежи по време на музикални фестивали ", сподели служителят.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР